Tweede graad

Onze vierdes vroegen het zich intussen honderden keren luidop af, meestal in de buurt van een begeleidende leerkracht:  waar zijn nu al die foto's van de RELAVO-dagen gebleven?

Een selectie van 450 foto's is te vinden in de fotorubriek van deze site.

De onderwijswereld bulkt van de vreemde afkortingen, maar als er nu eentje is waar wij wel een beetje van houden is het RELAVO, oftwel de RELAtieVOrmingsdagen.

 

Van woensdag 24 t.e.m. 26 januari trekken onze vierdes naar Oostduinkerke om zich apart, per klas en als groep te buigen over alles dat rond relaties en seksualiteit zweeft.  Daarom worden de RELAVO-dagen ook wel eens de seksdagen genoemd, maar onze coördinator is niet zo gek van die naam.

Dat de bijna 160 vierdejaars er stevig veel zin in hebben, bleek alvast vanmiddag tijdens de middagpauze:  ter voorbereiding moesten ze in de Aula verzamelen om collectief het 'RELAVO-dansje' in te oefenen.  Voor de ene een moment om effectief wat te dansen, voor de ander al een eerste verkenning van zijn lichamelijke limieten.  Zinvol dus en sfeervol ook!

DSC 0977

DSC 0975

Al deed een groot deel van onze leerlingbevolking zich deze week tegoed aan een bickyburger ten voordele van de acties van de leerlingenraad, de schoolsport bracht de gezondheidsbalans weer wat in evenwicht!

Op het provinciaal kampioenschap voetbal stootten onze cadetten jongens zich met knap voetbal door tot in de finale.  Daar bleek Opwijk helaas net een tikje sterker, maar toch kunnen we best fier zijn op onze cadetten en hun tweede plaats in het kampioenschap!

cadettenjongens2017

 

Meer foto's zijn te vinden op de Facebookpagina van SVS Vlaams-Brabant.

Afgelopen donderdag kregen de vierdejaars bezoek van de voorstelling 'Het Schaap van Vlaanderen', gebracht door theatergezelschap O'Kontreir.

Komiek Youssef El Mousaoui en acteur Frank Van Nerum brachten een grappige, bedachtzame en confronterende comedyshow waarin onze vierdes met alle mogelijke (Vlaamse) vooroordelen over interculturaliteit geconfronteerd werden, misschien nog het meest met die van henzelf.

Niks dan tevreden gezichten bij onze leerlingen, al was één van de acteurs wat later op de afspraak.  In de lessen Godsdienst wordt er inmiddels druk nagekaart over 'Het Schaap van Vlaanderen'.

Meer info kan je vinden op de website van O'Kontreir:  http://www.okontreir.be/het-schaap-van-vlaanderen/

U denkt meteen aan Gent, Brugge of Anderlecht. Maar als we het over meisjes en schoolploegen hebben, en over 12-15-jarigen, dan zijn onze meiden van 1, 2 en 3 absoluut de besten van het land. Ze waren al Vlaams-Brabants kampioen en werden nu ook Vlaams kampioen. Ze wonnen van Westerlo en Zwijnaarde, de Antwerpse en Oost-Vlaamse kampioenen en kroonden zich tot Vlaams kampioen. En dat voor de eer en een cola-lekstok van de coach. Daarvoor komen die van Anderlecht nog niet eens uit hun zetel. En daar zouden die van ons dus met forfaitcijfers van winnen.

Bij gebrek aan ernstige tegenstanders daagden ze onze zesdejaars uit voor een vriendenmatch. Benieuwd hoe dat afloopt.

voetbalvlkamp

U kent het waarschijnlijk als Trier, één van Duitslands oudste steden, aan de oever van de Moesel. Misschien wist u zelfs dat het van die mooie oude huizen in vakwerk heeft. Maar wist u ook dat het in de tweede eeuw al een Romeinse stad was. De Latinisten die hier het derde jaar doorzwommen, weten daar alles van. Ze kunnen u uren vertellen over het amfitheater, de basilica, de keizersthermen, de porta nigra, de dom en de heilige rok. Ze leiden u moeiteloos rond in het Rheinisches Landesmuseum. Ze leren u de bezienswaardigheden op de Hauptplatz kennen. En let wel, hun deskundige uitleg werd vooraf gecheckt door hun leerkracht. Als je dat dan nog 's op een prachtige zonnige dag in mei mag meemaken, dan vind je het niet eens erg om hier 's morgens om zessen al te vertrekken. Hebt u zin in een dagje Trier ? Boek de leerlingen van 3A of 3B. Of boek Mevr. Maeckelberghe, dan hoef je geen bus te bestellen.

trier1

trier2

trier3

   
© Montfortcollege Rotselaar